fanny schwarz

rödkål, rödbetor, blåbär, lökskal
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

en av anledningarna till att jag vart borta är inte för att livet helt enkelt vart ganska behagligt. solen är här mest hela tiden, jag kom in på skola (!!!), är på marknader med mitt klädmärke, planerar inför workshops, spelar mariocart med min bf och bara njuter av sista sommaren i Göteborg. 

jag har även snöat in mig helt och hållet på växtfärgning och har bestämt mig för att bara växtfärga framöver. tidigare har jag även marmorerat väldigt mycket men växtfärgning ger mig så mycket mer glädje. det tar förvisso längre tid men varje gång är ett experiment och du vet aldrig vad resultatet kommer bli. plus att få prova sig fram med en massa olika växter och se vad de ger för färg är ju fantastiskt. som vegan så spritter det i hela kroppen när naturen ger en så vackra färger. 

nu när försommaren är här så finns det sååå mycket växtfärger att ta tillvara på. senast så testade jag nässlor och fick en fantastisk mörkgrå/grön nyans som jag ska visa en annan dag. 

ovan ser ni, gamla plagg som jag tvättat och färgat över en gång till. ostrukna men ack så vackra färger. 

hoppas ni också tar tillvara på naturens krafter! 
vegansk gnocchi med basilikapesto
(null)

(null)

här uppdateras inte lika kontinuerligt som jag egentligen vill men hörni det är sommar så tänker att det ändå är en bra ursäkt. 

hursomhaver så kommer här ett helt fantastiskt gott recept på gnocchi med örtig basilikapesto:

GNOCCHI:
7 mjöliga potatisar
2-4 dl vetemjöl 
salt efter tycke och smak 
1 dl rapsolja

skala och koka potatisen tills den är mjuk. häll av vattnet och mixa/mosa potatisen. blanda sedan i mjölet, oljan och salt. blanda tills smeten blir jämn. vetemjölet får ni känna efter hur mycket som behövs för er smet. det ska gå att forma små "korvar" av den. mina är ungefär 2 cm långa och 1 cm tjocka. 
koka sedan upp ungefär 2 liter vatten och lägg i ett par gnocchis (?) i taget. när de flyter upp till ytan är de klara. lägg de kokta gnocchisarna (??) på en tallrik tills alla är kokta. 
därefter ska de stekas, jag stekte dem i gjutjärnspanna där de inte fastnar i pannan lika lätt som en vanlig rostfri. de stektes tills de blev gyllene. nu är de klara! 

BASILIKAPESTO:
10 blad av färsk basilika
1 vitlöksklyfta
2 dl solroskärnor
Några strån färsk gräslök (frivilligt alternativ)
1 dl kallpressad rapsolja
1/2 dl färsk/frusen persilja
1 pressad citron
salt och peppar
2 tomater
ca. 1 dl hackade soltorkade tomater 

rosta solroskärnorna i torr stekpanna. mixa tillsammans med basilika, pressad vitlök, gräslök, olja, persilja, saft från citron, (en kan såklart att ha i vilka färska/ frusna örter en önskar). mixa tills det blir en jämn smet, ibland kan en behöva tillsätta mer olja om en vill ha den krämigare. smaka upp med salt och peppar. 
skär ner och hacka tomaterna och soltorkade tomater och blanda i (obs ska ej mixas). 

blanda nu peston med gnocchin, ät och njut <3