fanny schwarz

hjärtaredssjön, hallon, sockerärtor & picknick
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

här är små vykort från min semester, min första betalda semester. vi har firat min mor som nu är hela femtio somrar, halvvägs till hundra. jag ser ut över solnedgången över hjärtaredssjön, plockar solvarma hallon bakom hönshuset, klipper av de sötaste sockerärtorna till picknicken vid sjön längs med grusvägen. badar i spegelblankt sjövatten, sover med katten tätt intill och klappar hennes silkesmjuka kattmage. beundrar blommorna i den växande trädgården, promenerar med hästarna och låter de beta av det färska gräset i skogen. 

samtidigt står sverige i lågor både metaforiskt och bokstavligt. denna torkan är så förödande. djur akutslaktas, skogen brinner, grödor torkar ut. men folk fortsätter fylla upp sina pooler och tänder eld på grillen. jag ser rasister stå på torget i min hemstad och blir så arg på världen, på hur lite ansvar vi tar för vår planet och snart är det faktiskt försent att rädda jorden vi bor på som ger oss alla vackra platser, allt liv. livet är ändå det viktigaste, värna om det både djur, natur och människa. 

veganpower
(null)
smashed potatis, tofusk, mayosås och sallad med jordnötssåsdressing.

(null)
stekt rött ris med grönsaker och snabbstekt tofu.

(null)
bulgur och vattenmelon sallad, hummus, rostad spetskål, ångad broccoli, avokado och sallad med jordnötssåsdressing.

(null)
pasta i rostad tomat och paprika sås med quinoa och kikärts biffar. 

(null)
krämig potatissallad med quinoa biffar och sallad. 

(null)
stekt krämigt ris med rostad spetskål. 

(null)
chili med vitbönor och majs, syrad rödkål, rostad blomkål och avokado. 

några av sommarens veganska rätter. att vara vegan är det bästa beslutet jag fattat. min kropp har aldrig mått såhär bra. och det är oerhört roligt att laga mat för det finns så mycket nytt och spännande en kan laga (det är såklart inte alltid roligt men oftast). 

att vara vegan innebär inte bara att en tänker på vad en äter, utan också vad en konsumerar och använder för produkter i vardagen. jag älskar att känna att jag tar det ansvaret för miljön, djuren och min egna hälsa. jag vill inte vara den där arga veganen som hatar alla som inte är veganer, och tro mig ibland är jag den personen också, men jag vill allra helst inspirera andra till att tänka till och ändra sina vanor som de innan trott är bra. ingen borde vara rädd för förändring, många gånger kan det vara hälsosamt att förändras och det är aldrig försent. 

men sedan jag blev vegan har jag aldrig haft mer människor som oroat sig över min hälsa, så här ska jag krossa lite myter:
1. det finns olika typer av protein som är bra och mindre bra. vart tror ni att djuren får sitt protein ifrån? jo växterna de äter! veganer väljer att ta bort medelvägen med ett djurs lidande och äter växterna med mycket protein direkt istället. 

2. det finns mer hälsosamt protein i bönor och linser (baljväxter) än det gör i kött.

3. genom att äta vegansk kost minskar jag risken absurt mycket för hjärt-och kärlsjukdomar + cancer. 

4. vet ni vart djuren får sitt b12 ifrån? jo när de går ute och betar och skrapar i jorden, då de äter rötter får de i sig b12 som finns i jorden. det var så människan förr fick i sig sin b12 genom att vi åt mat direkt från jorden där det finns en massa nyttiga mineraler. men i dagens samhälle är jorden inte lika näringsrik och vi tvättar allt vi äter på grund av besprutning och gifter i jorden, därav finns det inget b12 i det naturligt längre. men det är inga problem att äta ett tillskott av b12 eller att äta näringsjäst med tillsatt b12. 

5. jag kommer förmodligen leva ett friskare liv än de flesta kött- och allätarna då jag minskar risken för väldigt många sjukdomar. köttet vi får i oss är sprängfyllt med dåliga fetter, kolesterol och hormoner. mejeriprodukter är även de smockfulla med hormoner (som ska få kalven att växa upp och bli stor och stark på kort tid, den är alltså inte till för oss som växer långsammare), även ägg innehåller dåliga fetter och kolesterol. 

6. imed att många veganer (det finns onyttiga veganer också såklart!) äter så mycket frukt, grönt och baljväxter får vi oftast i oss väldigt mycket mer av de viktiga vitaminerna och mineralerna än de som äter kött, mejeri och ägg.

7. och sist men allra viktigaste: veganer bidrar inte till något onödigt lidande eller mördande av oskyldiga liv. 

nu har jag alltså bara pratat om den mänskliga faktorn och egna hälsan. jag har inte ens gått in på allt lidande som kött-, mejeri- och äggindustrin bidrar till. eller pratat om djurförsök, päls eller skinn industrin, om underhållningsindustrin eller hur vi har husdjur för vår egna egoistiska skull eller om "sporter" som involverar djur. listan kan göras milslång om människans historia av utnyttjande av djur, hur vi tror att vi är oövervinnerliga och de viktigaste på denna planet. men skulle människan utplånas skulle jorden och djuren som lever här må så mycket bättre. 

så snälla läs på, ta ansvar och skapa förändring. för kom ihåg förändring kommer först och främst inifrån en själv. 

brygga, katt, hägrar & lavendel
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
det har varit en fullfjädrad vecka. jag har jobbat för mycket. men en dag efter jobbet promenerade jag ner till havet, badade och åt dadlar. på jobbet hade jag hittat den mest magiska baddräkten med hägrar på. det var i princip inget folk nere vid vattnet och det var så tyst och fridfullt. väl hemma klippte jag ner lavendeln för att låta den torka och förhoppningsvis ge fler blommor. och idag går jag på två underbara veckor semester! 

men ärligt talat så hoppas jag på regn. träden kring stugan har redan börjat fälla sina löv, i juli.. vi måste ta bättre hand om vår planet.