fanny schwarz

söndag, snorkallt & solnedgång

i söndags sken solen, vi passade på att handla mat inför veckan, gå en promenad, gosa extra mycket och bara ha en slödag helt enkelt. så. jäkla. skönt.
för tillfället har jag en sån skapar-torka, jag borde sy på en ny kollektion och få färdigt mina arbetsprover. men istället fastnar jag i en loop av att göra fullkomligt onödiga saker, typ scrolla i flöden och titta på gulliga kattvideos och failvideos... men ibland är det faktiskt helt okej det också.

när jag hade en sån här torka senast så fick jag rådet att skapa i något helt annat än det medium en vanligtvis skapar i, för att få lite distans och nya perspektiv. så jag började göra små dagsvideos de dagar jag känner mig kreativt tom. och det hjälper så himla mycket att hitta tillbaka till en själv + en får ett litet minne att gå tillbaka till emellanåt och det är ju inte fy skam.

så här ger jag er en liten söndagsfilm + ett recept på veganska croissanter (mina ser mer ut som klittor än croissanter men de smakar fantastiskt och är sådär härligt fluffiga).

CROISSANT:
9-10 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 dl smält vegansmör/kokosolja
1 dl havreghurt (eller valfri ghurt)
1,5 dl havremjölk
25 g jäst
2 msk ljus sirap

häll mjöl, salt, socker, ghurt, smör och 1 dl av mjölken i en bunke och rör om. knåda degan tills den blir elastisk, varken för blöt eller för torr (tillsätt extra mjöl om det behövs). värm resten av havremjölken till 37°. smula jästen i en liten skål och häll över mjölken, blanda tills jästen löst sig. häll jästblandningen över degen och knåda in, det kan behövas ytterligare mer mjöl. lägg i bunke med bakduk över och jäs i 2 timmar.
när degen jäst, knåda den lite på mjölat bakbord och kavla ut till 5 mm tjock. skär degen i längder, ungefär lika breda som ens hand och skär ut i zickzack till trianglar. rulla ihop triangeln och forma till croissanter. lägg på plåt med bakplåtspapper. pensla med en blandning av sirap och havremjölk och skjuts in i ugnen på 200° i ungefär 10 minuter/ ta ut när de är gyllene.
avnjutes med vegansmör och marmelad.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress