fanny schwarz

röd currypasta & thaigryta

 
 
som utlovat kommer här recept på både curry pasta och röd thaigryta (med hemmagjord tofu *dreggel*).
först vill jag dock bara påpeka att mina fotoskills gällande matfotografering inte är de bästa, + att vi oftast lagar den godaste maten på kvällarna, vilket leder till att fotomöjligheterna inte är till någon fördel direkt. men vet ni vad allt måste inte se så himla *magiskt* ut alltid heller, ibland är det vad det är och en ska aldrig döma katten efter håren, jag looovar att recepten som hamnar här är fabulösa även fast bilderna inte är det.
 
men utan att dra ut på det något mer, här kommer recepten:
 
RÖD CURRYPASTA (richard aka bf ska ha all cred för detta recept<3 )
1 charlottenlök, finhackad
1 stjälk citrongräs, finhackad
färsk röd chili, mängd beroende på styrka på chilin
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 cm ingefära, finhackad
2 msk tomatpuré
2 msk soja
1 tsk agavesirap
1 skvätt kokosmjök
1 lime, zest + saft
några blad thaibasilika, finhackade
salt efter tycke och smak
 
mixa alla ingredienser tills du får en så slät konsistens som möjligt. förvara i glasburk i kylen.
 
 
THAIGRYTA (2 pers)
1 block tofu (eller 1/2 beronde på hur mycket tofu en vill förtära)
1 broccoli
1/2 blomkål
1 morot
1 pak choy
1 pkt kokosmjölk
1 msk röd currypasta (mängd beroende på styrka)
thaibasilika
1 dl grönsaksbuljong (vi gör egen flytande buljong på rester av grönsaker, använder du tärning så ta 1)
salt (jag skriver aldrig mängd på salt för alla har olika smakpreferenser)
 
skär alla grönsaker och tofun i önskad storlek och form.
koka upp vatten i en stor kastrull, lägg den skurna broccolin, moroten och blomkålen i ett durkslag och ånga dem över det kokande vattnet tills de blir lite mjuka men ändå behåller lite krisp.
stek tofun i lite olja på hög värme och salta tills du får önskad smak.
ta en ny kastrull och med olja och fräs currypastan ett par minuter så att smakerna kommer fram, häll sedan på grönsaksbuljong och kokosmjölk låt sjuda så att det blir riktigt varmt. ha i pak choy och de ångade grönsakerna. smaka upp med salt och hackad thaibasilika (eller persilja om du inte får tag på thaibasilika).
vi hade vitt basmatiris till och tofu på toppen med lite thaibasilika (eller som den också kallas; holy basil). jag skulle vilja påstå att detta är definitionen av comfort food.
smaklig måltid!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress