fanny schwarz

söndag, snorkallt & solnedgång

i söndags sken solen, vi passade på att handla mat inför veckan, gå en promenad, gosa extra mycket och bara ha en slödag helt enkelt. så. jäkla. skönt.
för tillfället har jag en sån skapar-torka, jag borde sy på en ny kollektion och få färdigt mina arbetsprover. men istället fastnar jag i en loop av att göra fullkomligt onödiga saker, typ scrolla i flöden och titta på gulliga kattvideos och failvideos... men ibland är det faktiskt helt okej det också.

när jag hade en sån här torka senast så fick jag rådet att skapa i något helt annat än det medium en vanligtvis skapar i, för att få lite distans och nya perspektiv. så jag började göra små dagsvideos de dagar jag känner mig kreativt tom. och det hjälper så himla mycket att hitta tillbaka till en själv + en får ett litet minne att gå tillbaka till emellanåt och det är ju inte fy skam.

så här ger jag er en liten söndagsfilm + ett recept på veganska croissanter (mina ser mer ut som klittor än croissanter men de smakar fantastiskt och är sådär härligt fluffiga).

CROISSANT:
9-10 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 dl smält vegansmör/kokosolja
1 dl havreghurt (eller valfri ghurt)
1,5 dl havremjölk
25 g jäst
2 msk ljus sirap

häll mjöl, salt, socker, ghurt, smör och 1 dl av mjölken i en bunke och rör om. knåda degan tills den blir elastisk, varken för blöt eller för torr (tillsätt extra mjöl om det behövs). värm resten av havremjölken till 37°. smula jästen i en liten skål och häll över mjölken, blanda tills jästen löst sig. häll jästblandningen över degen och knåda in, det kan behövas ytterligare mer mjöl. lägg i bunke med bakduk över och jäs i 2 timmar.
när degen jäst, knåda den lite på mjölat bakbord och kavla ut till 5 mm tjock. skär degen i längder, ungefär lika breda som ens hand och skär ut i zickzack till trianglar. rulla ihop triangeln och forma till croissanter. lägg på plåt med bakplåtspapper. pensla med en blandning av sirap och havremjölk och skjuts in i ugnen på 200° i ungefär 10 minuter/ ta ut när de är gyllene.
avnjutes med vegansmör och marmelad.

den coolaste kulten //sypeppen
 
mitt allra första bidrag till sypeppen. (Sypeppen är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. detta fina projekt drivs av fredrika & josefine)
detta är ett resultat av total prokrastinering. det ironiska är att det jag skulle göra var att brodera på detta sätt men på annan bakgrund och andra ord till arbetsprover. men nej nej jag hittade på något som inte passar in till arbetsproverna som jag ska behålla själv. oh well..
denna teknik får en när en använder en punch needle som är ett litet verktyg som ser ut som en penna, men istället för ett stift har den en nål där en trär en tråd igenom och så bildas det små öglor. det är så himla roligt och jag älskar resultatet + det går snabbare än vanligt broderi mvh, dåligt tålamod.
här har jag broderat på en av farmors gamla handdukar som jag ärvt med blåglittrigt och rosa garn köpt på loppis. jag älskar färgskalan och orden de bildar. denna ska spännas upp och hänga på en noga utvald vägg i vårt hem.
 
vilka vill vara med i världens coolaste kult??
röd currypasta & thaigryta

 
 
som utlovat kommer här recept på både curry pasta och röd thaigryta (med hemmagjord tofu *dreggel*).
först vill jag dock bara påpeka att mina fotoskills gällande matfotografering inte är de bästa, + att vi oftast lagar den godaste maten på kvällarna, vilket leder till att fotomöjligheterna inte är till någon fördel direkt. men vet ni vad allt måste inte se så himla *magiskt* ut alltid heller, ibland är det vad det är och en ska aldrig döma katten efter håren, jag looovar att recepten som hamnar här är fabulösa även fast bilderna inte är det.
 
men utan att dra ut på det något mer, här kommer recepten:
 
RÖD CURRYPASTA (richard aka bf ska ha all cred för detta recept<3 )
1 charlottenlök, finhackad
1 stjälk citrongräs, finhackad
färsk röd chili, mängd beroende på styrka på chilin
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 cm ingefära, finhackad
2 msk tomatpuré
2 msk soja
1 tsk agavesirap
1 skvätt kokosmjök
1 lime, zest + saft
några blad thaibasilika, finhackade
salt efter tycke och smak
 
mixa alla ingredienser tills du får en så slät konsistens som möjligt. förvara i glasburk i kylen.
 
 
THAIGRYTA (2 pers)
1 block tofu (eller 1/2 beronde på hur mycket tofu en vill förtära)
1 broccoli
1/2 blomkål
1 morot
1 pak choy
1 pkt kokosmjölk
1 msk röd currypasta (mängd beroende på styrka)
thaibasilika
1 dl grönsaksbuljong (vi gör egen flytande buljong på rester av grönsaker, använder du tärning så ta 1)
salt (jag skriver aldrig mängd på salt för alla har olika smakpreferenser)
 
skär alla grönsaker och tofun i önskad storlek och form.
koka upp vatten i en stor kastrull, lägg den skurna broccolin, moroten och blomkålen i ett durkslag och ånga dem över det kokande vattnet tills de blir lite mjuka men ändå behåller lite krisp.
stek tofun i lite olja på hög värme och salta tills du får önskad smak.
ta en ny kastrull och med olja och fräs currypastan ett par minuter så att smakerna kommer fram, häll sedan på grönsaksbuljong och kokosmjölk låt sjuda så att det blir riktigt varmt. ha i pak choy och de ångade grönsakerna. smaka upp med salt och hackad thaibasilika (eller persilja om du inte får tag på thaibasilika).
vi hade vitt basmatiris till och tofu på toppen med lite thaibasilika (eller som den också kallas; holy basil). jag skulle vilja påstå att detta är definitionen av comfort food.
smaklig måltid!